για ένα ΚΙΝΗΜΑ ΗΘΟΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η καλή Παιδεία είναι θέμα εθνικής επιβίωσης

  «Ηθοπαιδεία είναι η μύηση στο γλυκό κρασί της φιλότητας. Η ηθοπαιδεία δεν είναι κατάλογος φρονηματισμού, ούτε μετάδοση γνώσεων, όπως επιχειρεί το σημερινό σχολείο. Αγωγή σημαίνει μαθητεία, μύηση, συμμετοχή, παράδειγμα, βίωμα»  Θεοδόσης Τάσιος. Καθηγητής ΕΜΠ  

Η βασική πολιτική σημασία του ήθους, στη χώρα μας έχει πολύ υποτιμηθεί. Συχνά συναντάμε την έλλειψή του. Όταν κάποιος πετάει τα σκουπίδια στο δρόμο, όταν ένας οδηγός περνάει από τη ΛΕΑ τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης που υπάρχει για να περάσει ένα ασθενοφόρο ή ένα πυροσβεστικό όχημα, όταν παρκάρει πάνω στα πεζοδρόμια και ιδιαίτερα στις ειδικές ράγες καθοδήγησης τυφλών ή στις ράμπες για τα αναπηρικά καρότσια. Αυτή την έλλειψη ήθους τη συναντάμε σε εστιατόρια όπου καπνιστές ντουμανιάζουν το χώρο αδιαφορώντας όχι μόνο για το νόμο αλλά και για τα παιδιά τους. Τη συναντάμε όμως κυρίως στις σχέσεις μας με το Δημόσιο, στη διαφθορά και στην αδιαφορία για το συνολικό καλό. Δυστυχώς τη συναντάμε και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, κάθε μέρα και παντού. 


Εμείς που δημιουργήσαμε την «Ομάδα Ηθοπαιδείας» ελπίζουμε και θα τα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα ΚΙΝΗΜΑ ΗΘΟΠΑΙΔΕΙΑΣ. Δηλαδή ένα ενεργό σύνολο από ανθρώπους και συλλογικότητες που θα προσπαθούν συνέχεια μέσα από βιωματικές δράσεις και παραδείγματα, να μυήσουν τα μικρά παιδιά με τη συμμετοχή τους στο «γλυκό κρασί της φιλότητας». Να αισθάνονται ηδονή όταν βοηθάνε και σέβονται τον συνάνθρωπό τους, όταν προστατεύουν το περιβάλλον και όταν συνεισφέρουν συλλογικά για την ευημερία όλων. 


Ένα τέτοιο κίνημα δε θα δημιουργηθεί «από τα πάνω προς τα κάτω», δηλαδή δεν είναι το Υπουργείο Παιδείας ή ένας Οργανισμός που θα το οργανώσει. Το ΚΙΝΗΜΑ ΗΘΟΠΑΙΔΕΙΑΣ θα φυτρώσει σε όλη την Ελλάδα από τη βάση. Όπου υπάρχει ένας άνθρωπος που ενστερνίζεται τους στόχους μας και έχει τη δυνατότητα, θα προσπαθήσει να εφαρμόσει «Δράσεις Ηθοπαιδείας», είτε μόνος για τα παιδιά του, είτε μαζί με δυο-τρεις φίλους για τα παιδιά των οικογενειών τους, είτε με ένα Σύλλογο Γονέων ενός Δημοτικού Σχολείου για τους μικρούς μαθητές, είτε με το Δήμο της περιοχής εφόσον ο Δήμαρχος και οι πολίτες το θελήσουν. 


Δεν παίζει ρόλο η κλίμακα. Αρχίζοντας από μονάδες και μικρές συλλογικότητες, το πλήθος των παιδιών που θα έχουν βιώματα ηθοπαιδείας, χρόνο με το χρόνο θα αυξάνεται και με αυτό η ελπίδα μας για καλύτερους Έλληνες και καλύτερη Ελλάδα. 


Αυτό που θα προσφέρει η Ομάδα Ηθοπαιδείας θα είναι η υποβοήθηση και η διάδοση της προσπάθειας. Θα ετοιμάζει και θα επικαιροποιεί συνεχώς με βάση τις εμπειρίες που θα αποκτηθούν στην πράξη, «Οδηγίες Δράσεων Ηθοπαιδείας» που θα υπάρχουν αναρτημένες στο Site μας, έτσι ώστε όποιος θέλει να μπορεί να ξεκινήσει με αυτές, μόνος ή μαζί με άλλους. Επίσης η Ομάδα Ηθοπαιδείας θα συλλέγει στοιχεία για το ποιοι και πού προχώρησαν σε βιωματικές δράσεις ηθοπαιδείας για παιδιά και θα τις προβάλλει μέσα από το Siteτης και το Facebook. 


Καλούμε λοιπόν όποιους επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ΚΙΝΗΜΑ ΗΘΟΠΑΙΔΕΙΑΣ , μόνοι ή με φίλους τους, στις οικογένειές τους ή στο σχολείο που πηγαίνουν τα μικρά παιδιά τους, με το Δήμο ή και με οποιονδήποτε άλλον Δημόσιο ή Ιδιωτικό Φορέα, να ξεκινήσουν δράσεις ηθοπαιδείας. Αν θέλουν μας ενημερώνουν για αυτές τις δράσεις και αφού τις πραγματοποιήσουν μας υποδεικνύουν πιθανές βελτιώσεις των «Οδηγιών Δράσεων Ηθοπαιδείας». 


Φυσικά όποιος θέλει μπορεί να γίνει μέλος του Σωματείου «Ομάδα Ηθοπαιδείας» χωρίς αυτό να αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο ΚΙΝΗΜΑ ΗΘΟΠΑΙΔΕΙΑΣ με τις παραπάνω δράσεις. 


ΞΕΚΙΝΑΜΕ